Tips voor organisatoren

Tips voor organisatoren

De Maand van de Digitale Fitheid kun je zo bont maken als je zelf wilt. Geen budget? Geen probleem. Er zijn altijd medewerkers te vinden die kennis 'over' hebben om te delen. Of lift mee op het programma van anderen. Wel budget? Handig! Kun je leuke(re) dingen laten maken en inhuren. Nog fijner als je dingen publiekelijk kunt delen.

Een paar ideeën

 • Laat zien dat jij of jouw organisatie meedoet! Dat werkt aanstekelijk. Je vindt vormelementen hier. Mis je elementen? Mail naar radio@rijksoverheid.nl. Zet ze op:
  • Je linkedinprofiel
  • Intranet, internet
  • Handtekening in je e-mail
 • Inventariseer programma's in je organisatie die iets met digitale fitheid te maken hebben. Denk aan hybride werken, informatiehuishouding, digitale dienstverlening, werkplezier, verzuimpreventie, mobiliteit. Zijn er toolkit's, cursussen, oid die de campagne kracht bij zetten? Afstoffen en maak er een programma van.
 • Plaats op intranet een aantal artikelen die met verschillende aspecten van digitale fitheid te maken hebben
 • Snuffel in de digitale goodiebag of maak er zelf eentje en organiseer rondom een onderwerp:
  • Een leesclub
  • Een presentatie
  • Een workshop - fysiek of online
  • ….
 • De mate van digivaardigheid is verschillend bij medewerkers. Grofweg zijn er vier verschillende typen. Zorg dat je voor ieder type iets aanbiedt.
  • Realiseer je dat het voor een klein aantal mensen leuk is om hele nieuwe dingen te leren en ervaren.
  • Voor een veel groter deel van de mensen is het aantrekkelijk om ‘pijn’ kwijt te raken. Dus iets te leren waardoor hun dagelijkse werk makkelijker wordt, en ze tijd over houden voor belangrijkere zaken.
 • Deel je openbare activiteiten en/of faciliteiten voor de Maand van de Digitale Fitheid via deze link: https://tally.so/r/wgbXq1 Dan komt de activiteit gelijk op onze agenda te staan.
 • Organiseer:
Workshop
Hoe vet is je tablet
Koffie/thee/wat lekkers Uitwisselen wat ieder op de tablet heeft staan. Handige apps, leuke apps, ...
Informeel
Tips & Trics voor Apple-devices
Zet de Apple-flaps en Apple-sap klaar. Vraag een Apple-expert uit je organisatie om handige tips en instellingen te delen
Lezing
Ons werk is stuk
Vraag een spreker die vertelt over slimmer werken, nieuwe manieren van werken. Inspiratie nodig? Kom naar de inspiratiesessies van de Maand van de Digitale Fitheid.
Informeel
Digidates
In bedrijfsrestaurant: maak placemats met wat vragen die je aan je tafelgenoot kunt stellen over manier van werken en digitale skills
Activiteit
Bureaucoaching
Een bureaucoach komt een uurtje meekijken hoe je werkt met devices. Kan het slimmer, makkelijker, beter?
Activiteit
DHV-er of floorwalker
Voor op kantoor: mensen die rondlopen en hulp verlenen bij vragen over slimmer werken.
Activiteit
Digicoach
Helpt de medewerker zelf z'n digi-vraag op te lossen.
Challenge
Strippenkaart
Verzamel 10 punten op een digivaardig strippenkaart. Ieder punt staat voor een activiteit om je digivaardigheid te verbeteren. Cursus gevolgd, cursus gegeven, collega geholpen, iets opgezocht. Lever de kaart in en je krijgt een reep chocola. Of een zak worteltjes
Evenement
Opening Maand van de Digitale Fitheid
Evenement bij museum voor Beeld en Geluid in Hilversum op 1 maart 2023. Inschrijven kan binnenkort via www.maandvandedigitalefitheid.nl
Webinar
Slimmer werken met MS Teams
3 maart via www.it-academieoverheid.nl Of organiseer zélf een webinar.
Webinar
Linkedin
Webinar archief van UWV (onlineseminar.nl) UWV heeft een aantal interessante webinars over de inzet van online tools voor professionals.
Workshop/ teamsessie
Werkmanifest
Praat tijdens een teamsessie over de wijze waarop gewerkt wordt in het team. Maak afspraken over de tools die gebruikt worden en hoe deze worden gebruikt. Bijvoorbeeld afspraken over mailgedrag. Maak er een Werkmanifest van dat je regelmatig met elkaar reviewt. Hier (heel veel) meer over een Digitaal Werkmanifest.
Teamsessie
Digital Cleanup
18 maart 2023 is het digital cleanup day. Bespaar energie en CO2-uitstoot door digitaal op te ruimen.