Tweede Maand van de Digitale Fitheid groot succes

Created
May 4, 2023 1:33 PM
Tags
Publish date
April 24, 2023
image

Maart stond dit jaar voor de tweede keer in het teken van digitale fitheid. Kenniswerkers in het hele land zijn aan de slag gegaan met hun digitale fitheid en hebben nu al duizenden uren tijd bespaard door slimmer en handiger te leren werken met digitale tools. Dit smaakt naar meer. Iets gemist? Bekijk de tips. Ook om de rest van dit jaar aan de slag te gaan. En natuurlijk tot volgend jaar!

Over de Maand van de Digitale Fitheid

Digitale vaardigheden aanleren en bijhouden gaat niet vanzelf. Digitale Fitheid is een antwoord op veel urgente aandachtgebieden van mensen die meer dan 4 uur per dag voor hun werk naar een scherm kijken. De meeste mensen zijn daar niet heel bedreven in. De RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid, RADIO, en Martijn Aslander o.a. oprichter van de Community Digitale Fitheid hebben de handen in elkaar geslagen en maart uitgeroepen tot de Maand van de Digitale Fitheid. Met tips, inspiratie, lessen, concrete hulp en aandacht kun je werken aan jouw digitale fitheid. Jij en jouw organisatie kunnen volgende jaar heel simpel ook meedoen. In maart 2024 organiseren we voor de derde keer deze maand. Zet je vrijdag 1 maart 2024 alvast in jouw agenda?

Digitale fitheid belangrijker dan ooit

Afgelopen maart hebben kenniswerkers over het hele land ten minste 1 uur gewerkt aan hun digitale fitheid. Dat is belangrijk en hard nodig. Want als we het mentale welzijn, de ontwikkeling, en het werkplezier van kenniswerkers serieus willen nemen, en tegelijk aan slagkracht en innovatie willen werken, ontkomen we niet aan digitale fitheid. Tijdens de maand kon je aan alle vijf de pijlers van digitale fitheid werken:

  1. digitaal bewustzijn
  2. digitale hygiëne
  3. digitale vaardigheden
  4. persoonlijk kennismanagement
  5. persoonlijke groei met hulp van technologie.

Het gaat niet alleen om knoppenkennis, digitale fitheid is veel meer. Gebrek aan digitale vaardigheden kost een gemiddelde kenniswerker tussen de 40 en 200 uur per jaar. Ondertussen raken we moe en gefrustreerd en verlangen we naar rust, maar ook naar slagkracht. Met digitale fitheid bieden we een uitweg door te kijken naar de menskant van digitalisering.

Iets gemist? Tips op een rijtje

Heb je iets gemist? Geen probleem. Veel zaken zijn terug te lezen of terug te kijken. En sinds vandaag staat de podcast met de staatssecretaris ook live. Een rijtje van mogelijkheden:

  1. Digitale Fitheid Podcast met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Tijdens de Maand van de Digitale Fitheid 2023 was de staatssecretaris op 28 maart 2023 aanwezig bij het event "Oh, werkt dat zo!", in het auditorium van het Ministerie van Binnenlandze Zaken en Koninkrijksrelaties. Lykle de Vries, RADIO, greep de kans om haar een paar vragen te stellen. Luister de podcast met de staatssecretaris.
  2. Digitale Fitheid Podcasts o.a. met Brenno de Winter, Ron Roozendaal en Mustafa Kedilioglu. Luister de Digitale Fitheid Podcasts.
  3. Alle slimme tips over MS Office. Kijk het RADIO-webinar terug.
  4. De 7 adviezen over een schone digitale werkomgeving n.a.v. het 'Webinar: ruim je digitale rommel op!'dat tijdens de Maand van de Digitale Fitheid is gehouden. Lees de 7 adviezen.
  5. 'Ben je wel veilig? Lezing van ethisch hacker, Edwin van Andel gehouden tijdens de Afsluiting van de Maand van de Digitale Fitheid. Kijk de lezing terug.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de Maand van de Digitale Fitheid. Je kunt ons natuurlijk ook mailen als je meer wilt weten over de maand, partner of deelnemer wilt worden.