Samen werken aan je digitale welzijn

Voor professionals die kenniswerk doen

Veel professionals zijn kenniswerker, ook wel schermwerker genoemd. In Nederland zijn dat zo’n 5 miljoen mensen. Je bent kenniswerker als je werk bestaat uit informatie vinden, sorteren, ordenen, filteren, bewerken, verwerken, verrijken en weer delen.
Een kenniswerker besteedt aan dat werk al gauw 3 tot 6 uur schermtijd per dag. Probleem: we hebben nooit geleerd hoe we dat effectief kunnen doen en er digitaal werkgereedschap voor in te zetten. We zijn massaal digitaal niet fit.

Kenniswerk is een vak. Kenniswerkers beheersen wel de inhoud van hun vak, maar zijn meestal niet goed in het managen van hun werk, zoals: prioriteren, met aandacht werken, je dag indelen, effectief online samenwerken, je e-mailprogramma optimaal beheersen, wachtwoordmanagement, samenwerken in teams met cloud-oplossingen, en nog veel meer.

Het is opvallend dat er krachtiger tools dan ooit tot onze beschikking staan, maar we ook langere werkweken maken dan ooit. Dat kan echt anders! Daarom werken we in maart samen aan onze digitale fitheid. Kijk in de agenda voor het gratis toegankelijke programma, online of op locaties door het hele land.

Over de Maand van de digitale fitheid

Als we het mentale welzijn, de ontwikkeling, en het werkplezier van kenniswerkers serieus willen nemen, en tegelijk aan slagkracht en innovatie willen werken, ontkomen we niet aan digitaal fitter worden. Dat doen we tijdens de Maand op landelijk niveau met evenementen, artikelen, video’s en een rijk scala aan praktische tips en begeleiding voor mensen die dat nodig hebben.

Een ‘maand van’ is een beproefd middel om een belangrijk maatschappelijk thema onder de aandacht te brengen. Met elkaar spreek je af dat je in een maand extra aan de slag gaat en je committeert aan een gezamenlijk doel. In dit geval digitale fitheid. 

Een maand lang aandacht op de werkvloer, bij beslissers en in de media. 

De Maand van de digitale fitheid is een initiatief van De Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering (RADIO) en Stichting Digitale Fitheid. De eerste editie vond plaats in maart 2022.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van deze maand zijn: